Quasar Nedir? Quasar Framework ve Vue JS

Yağmur Mutluer
2 min readMar 15, 2021

--

quasar framework

Bir haftadır Vue öğrenme tecrübelerim ile tanıştığım Quasar framework’ünden sizlere bahsetmek istiyorum. Türkçe kaynak olarak pek açıklayıcı bir yazı bulamadığımdan benim bir katkın olsun istedim. Peki bu Quasar nedir? Vue ile aralarındaki ilişki nedir?

Öncelikle resmi sayfasındaki tanıma göz atarak biraz framework’ü tanıyalım.

write code once and simultaneously deploy

Quasar Vue tabanlı bir framework olup web, masaüstü, mobil uygulama (cross platform) ve hepsinin dahil olduğu bir framework’dür. Bunların hepsini uygulama yaparken kullanmak zorunda değilsek diye sorarsanız, hiç sorun değil. İhtiyacınız her ne ise sadece programa o platformu içeren kodları eklemeniz yeterli.

Bu framework’ün yaratıcısı Razvan Stoenescu’nun quasar hikayesini medium üzerinden okuyabilirsiniz.

Babel, webpack, eslint gibi yazılım kontrollerine ihtiyaç duyulmadığının da altını çizelim. Buna ek olarak yazılımcının ek olarak Bootstrap, Hammerjs gibi farklı kütüphanelerine olan ihtiyaç da ortadan kalkmış oluyor.

Vue ile haşır neşir olanlar component nedir bilirler. Yeniden kullanılabilen HTML blokları diyebiliriz kısaca. Quasar da oldukça kapsamlı component’lardan oluşuyor. Input, button, toolbars ya da calendar, video players, chat box gibi bir uçtan bir uça seçenekleri mevcut.

Bunun yanında Quasar’ı tercih etmek için başka nedenleri sıralarsak:

Material Design

Her detayı barındıran oldukça açıklayıcı bir dokümantasyon

40+ dil seçeneği

Quasar CLI

Oldukça yardımsever olan bir Quasar topluluğu.

  • Android & iOS Geliştirilmesi

Quasar mobil ugulamalar için Cordova kullanmayı tercih ediyor. Kısaca Cordova hibrit bir şekilde javascript kullanarak mobil uygulama geliştirmenizi sağlıyor. Git gide popülerliğini arttıran hibrit uygulamalar ise ne tam olarak web tabanlı ne de mobil tabanlı; ikisinin birleşimi diyebiliriz. hibrit uygulamalar, gelecekte neler olur konusu başka bir yazının konusu olsun. :)

  • Masaüstü Uygulamalar

Masaüstü uygulamalarda ise bir başka javascript framework’ü olan Electron’u görmekteyiz. Electron ile işletim sistemi fark etmeksizin yazılım geliştirebiliyorsunuz. Diyelim ki siz Quasar ile ile bir masaüstü uygulaması geliştirdiniz. Framework bunu Electron koduna dönüştürüyor. Ve elbette kod üzerinde değişiklik yapabiliyorsunuz.

Nasıl Kullanırız?

npm install -g @quasar/cli

ile CLI’yı yüklememizin hemen ardından komut satırına yazacağımız create ve hemen ardından uygulama ismiyle siz de bu framework ile tanışabilirsiniz.

 quasar create <folder_name>

Ardından quasar dev komutuyla ile hot-reload özelliğine sahip geliştirme aşamasına geçebilirsiniz.

quasar dev

Son olarak:

Resmi Sayfası : quasar.dev

Github repo’su: quasarframework/quasar

Youtube üzerinde açıklayıcı ve güzel projelerin olduğu bir sayfa: MakeAppswithDanny/videos

--

--